22 Ekim 2013 Salı

Fırça Mı, Kalem mi, Ten mi?

İki postluk bir seri olsun bu da. Kanvasla aralalarına ne kalem ne fırça sokan ve rengi bir kenara koyup sadece siyaha sığınan iki kadın için iki ayrı yazı yazacağım. İlk yazının odağı Judith Ann Braun.

Judith Ann Braun: Emektar ressam, New York'ta yaşıyor. Onu farklı kılansa kendi parmaklarıyla çizilmiş/boyanmış duvar resimleri. Haklı olarak diyeceksiniz: Ne var canım hepimiz parmak boyası yapmadık mı zamanında? I ıh bu başka. Braun’un simetri üzerine oturtulmuş üç maddeli bir kurallar bütünü var ve bu bütünle birlikte resimlere sonsuz olanakların geldiğini iddia ediyor. Kuralları şöyle:

·      Simetri (Braun resimlerini "parmaklarıyla" yaparken insan vücudunun simetrisinden de faydalanabildiğini söylüyor.)
·      Soyutlama
·      Kömür/Grafit

İki kere evlenip boşanması, kızının üniversitede oluşu ve mortgage nedeniyle sanatına sekiz yıl ara verişi ile bir yandan son derece sıradan, ama diğer taraftan bütün bunlara bakışı ve muzip mizacıyla da farklı bir kadın Judith Ann Braun. İlk eşinden gelen "Weinman" soyadını değiştirip feminizme göz kırparak "Weinperson" yapmış ve zamanında bu şekilde tanınmış mesela.

Bu kadar bilgi şimdilik yeter diye düşünüyorum ve sizi aşağıya yönlendiriyorum. Tadını çıkarın:)














Judith Ann Braun'un 5 dakikalık otobiyografisi için tıklayın. Eğlenceli bir video.

1 yorum:

  1. Çok etkileyici. İnsanın yalnız parmak uçlarıyla ve bu şekilde resimler yapabilmesi çok hoş. Bizi Judith ile tanıştırdığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil