22 Kasım 2013 Cuma

Anamorfik Illüzyonist: Felice Varini

Bazı şeyler sebepsiz hoşunuza gider. Kendinizle ve fikirlerinizle bağdaştırmadan, bir aidiyet hissetmeden, öyle çok da hayran kalmadan, yalnızca gözünüze hitap ettiği için bakar durursunuz bu tür çalışmalara. Belki de verilen emekten çok fikri doğuran akla saygı duyduğunuzdandır. Felice Varini’nin çalışmalarına dair düşündüğüm bu.

Varini 1952 İsviçre doğumlu, Paris’te yaşıyor. Baştan aşağı perspektif odaklı, minimalist ve geometrik çizimleriyle tanınıyor. Verini’nin kanvası, şöyle bir etrafınıza baktığınızda gözünüze takılan herhangi bir yapı ya da bir yüzey olabilir çünkü sanatçı kelimenin tam anlamıyla şehrin içine çiziyor resimlerini.

Varini'nin Lindau, Almanya çalışması:


Evet, bir fotoğraf ve hayır üzerine kırmızı, ortasında iki saydam yuvarlaklı bir kare çizilmemiş. Bakalım aynı grafik Varini'nin belirlediği stratejik noktadan bakılmadığında nasıl görünüyor:


Kırık, parçalanmış kesitler.

Peki böylesine kuvvetli bir perspektif algısı nasıl mümkün olabilir? Allah vergisi deyip geçecek miyiz? Hayır, Varini'nin tekniği basit; seçtiği şablonları projektörle eserlerini uygulayacağı yüzeye yansıtıyor. Yansımayı yüzeye işaretliyor ve tabiri caizse işaretlerin içini boyuyor. Bu çizgideki çalışmalara anamorfik illüzyon adı veriliyor. "Anamorfoz" kelimesi geri, tekrar ve form, şekil köklerinden türemiş. Aşağıdaki videoda Varini'yi tekniğini uygularken görebilirsiniz. (Şüphesiz, video Fransızca bilen okuyuculara daha çok şey ifade edecektir.)



Varini’nin çalışmalarından kanımca en güzel olanları için buyrun:












Son bir şey daha.  Felice Varini’yi bir sanatçı olarak destekleyenlerin yanında, bir kitle de kendisinin "gerçek bir sanatçı" olmadığını savunuyormuş. Varini’nin buna cevabı şu şekilde: Bazılarının böyle düşündüğünün farkındayım ama bu benim için bir sorun değil. Aslında keşke herkes benimkiler gibi resimler yapabilse. Çünkü burada mesele işin zorluğu değil, düşünebilmek ve seçebilmek.

Kendi adıma Varini'yi destekledim ben. Ekranda gördüğünüz sahneleri dışarıda, çıplak gözle de görebileceğinizi kendinize hatırlattığınızda, o basit şekiller birden daha bir saygıdeğer oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder