24 Nisan 2014 Perşembe

Bing Wright'ın Gözünden Günbatımı

             Klişelerle bir sevgi-nefret ilişkimiz var. Seviyoruz, çünkü göze hoş geliyorlar ve kendimizle özdeşleştirebiliyoruz. İnsanoğlu bir kere beğendiği, içine sindirdiği bir yönteme görüşe ve tarza kolay kolay veda edebilecek kadar cesur değil. Bu yüzden klişelere her ne kadar tü kaka desek de karşımıza çıkmaları bizi içten içe mutlu ediyor. Rahatlıyoruz.

             Madalyonun diğer yüzü: Değişikliklere korkusuz kucak açamayan aynı insanoğlu sıradanlığı ve monotonluğu da pek benimseyemiyor. İçimizi rahatlatan o aşinalık bir noktadan sonra itici gelmeye başlıyor. Aynı yere varacaksa; çıkartılan sonuç, alınan ders aynıysa o kadar zahmete girip bir şeyler üretmenin ne anlamı var diyoruz. Üstünkörü kağıda dökülmüş bu düşünce akışının ardından klişelerle ilgili vardığım sonuç şudur ki; malzeme aynı kalacak (mesela gün batımı fotoğrafı) ama ufak bir çarpıtmayla bize  'Böylesini düşünmemiştin dimi?' diye bağıracak (mesela bir kırık aynanın yansımasından çekilen gün batımı fotoğrafı).



            Bu güzel fikrin yaratıcısı ve Broken Mirror / Evening Sky (Kırık Ayna / Akşam Gökyüzü) serisinin sahibi fotoğrafçı Bing Wright. Wright 1958 doğumlu, Coumbia üniversitesinde sanat tarihi eğitimi almış. Broken Mirror serisi sanatçının kamerasında neredeyse on yıldır süregelen gri hakimiyetini mükemmel bir patlamayla silip atıyor. Mükemmellik algısını sorgulatan yansımaların fotoğraflandığı aynalar 14 x 11 inch (yaklaşık olarak 35 x 28 cm) büyüklüğünde ve elde edilen görsellik mükemmel. Çalışmalar elemanların renk skalalarının, boyutlarının ve düzenlemelerinin kusursuzca kotarıldığı kolaj çalışmalarını andırıyor. Aynı şekilde belki de çatlakların oluşturduğu kontür sebebiyle fotoğrafları vitraya benzetenler de var. 

Bu fotoğrafta en çok çatlakların ağacın dalları gibi durmasını sevdim.



Çok güzel bir renk paleti saklı bu fotoğrafta.


            
Not: Fotoğrafları yakından incelemek isterseniz üzerlerine tıklayabilirsiniz.

Not2: Wright'ın Rose Pictures (Gül Resimleri) serisi de - aynalar kadar olmasa da - görülmeye değer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder